Veel kinderen maken ernstige gebeurtenissen mee binnen hun gezin. Sommigen al op jonge leeftijd. Dit kan leiden tot relationeel trauma, ook wel complex of ontwikkelingstrauma genoemd. Wanneer een ernstige gebeurtenis traumatisch wordt, heeft dit invloed op de ontwikkeling van ons brein en het functioneren van ons stresssysteem. Dat kan ervoor zorgen dat deze kinderen moeilijker tot zelfregulatie komen, een laag zelfbeeld ontwikkelen, weinig vertrouwen creëren in de wereld om hen heen en niet durven te rekenen op anderen. Hier kan lastig, soms onbegrijpelijk gedrag uit voortkomen. Gedrag dat je niet goed kan plaatsen, dat je uitdraagt en waar je niet meteen een antwoord op hebt.
In de gids ‘Eerste Hulp Aan Getraumatiseerde Kinderen’ legt Florian Van Campenhout op een laagdrempelige manier uit wat complex of hechtingstrauma is, wat dat kan doen met het brein, het stress systeem, ontwikkeling en gedrag van kinderen en hoe de hulpverlener een levensbelangrijke stabiele volwassene kan worden in het leven van deze kinderen.
SPREKER
Florian Van Campenhout is voormalig pleegzorgmedewerker bij Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel, en is momenteel aan de slag als praktijklector in de opleiding Professionele Bachelor Sociaal Werk aan de Erasmushogeschool Brussel. In deze debatlunch gaat de auteur omstandig in op het thema om de kiem te leggen voor een boeiend debat.
INSCHRIJVEN
Inschrijven kan tot en met 16/04/2023 via deze link.