De-institutionalisering en (residentiële) jeugdhulp: Een zoektocht naar openheid in geslotenheid
Debatlunch
04/10/2024
12:00 tot 14:00
LUNCH:
VIVES Kortrijk
hal gebouw S
Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk
DEBAT:
VIVES Kortrijk
hal gebouw S
Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk
Deze Debatlunch wordt georganiseerd door COJ West-Vlaanderen
De-institutionalisering en (residentiële) jeugdhulp: Een zoektocht naar openheid in geslotenheid
Vandaag de dag is de-institutionalisering een heet hangijzer in de (residentiële) jeugdhulp in Vlaanderen. We beschouwen de-institutionalisering hier als een zoektocht naar hoe (residentiële) leef- en woonomgevingen kunnen worden ontwikkeld waarin jongeren tot hun recht en initiatief kunnen komen.
In dit opzicht focust de-institutionalisering niet alleen op het gebouw, maar ook op geïnstitutionaliseerde logica’s en regimes die zeer bepalend zijn voor de organisatie van zorg en ondersteuning in de (residentiële) jeugdhulp. Een expliciet voorbeeld hiervan is de notie van beheersing en geslotenheid. De-institutionalisering kan dan inhouden om actief te zoeken hoe geslotenheid open te breken. We omarmen hierbij een sociaal-ruimtelijk perspectief om inzicht te verwerven in hoe jongeren betekenis geven aan de plekken waar ze leven en wonen.
Tijdens de debatlunch gaan Dries Cautreels en Matthias Remmery dieper in op hun onderzoek als insteek voor debat en discussie.
Het onderzoek van Dries Cautreels speelt zich af in de initiatieven Veilige Trajecten waar voor jongeren in een verontrustende opvoedingssituatie een individueel zorgaanbod gerealiseerd wordt waarbij verblijf eerder een mogelijkheid dan een voorafname is. De projecten willen zo een alternatief bieden op de oproep ‘Veilig Verblijf’ waarbij wordt afgestapt van de invulling dat beveiliging per definitie via besloten of gesloten verblijf dient te gebeuren. Het onderzoek betrekt zowel de jongeren als de begeleiding in hun ervaringen met het realiseren van veiligheid, beveiliging, geslotenheid, …
Het onderzoek van Matthias Remmery speelt zich af in gemeenschapsinstelling De Zande. Het onderzoek focust zich op mogelijke hefbomen in beleid en praktijk om ‘openheid’ in ‘geslotenheid’ te creëren. Aan de hand van een sociaal-ruimtelijk perspectief wordt er stilgestaan bij wat ‘openheid’ voor jongeren en professionals kan betekenen in een per definitie ‘gesloten’ omgeving, en wat dit betekent voor hoe we met jongeren in de (residentiële) jeugdhulp aan de slag gaan.
SPREKERS
Dries Cautreels en Matthias Remmery
docoraatsstudenten aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek UGent, en verbonden aan de Academische Werkplaats De-Institutionalisering
INSCHRIJVEN
Inschrijven kan tot 29/09/2024. Gelieve op voorhand te laten weten via matthias.remmery@ugent.be of u op de dag van de debatlunch een aanwezigheidsattest wenst te ontvangen.