Contactcomite-Logo+

Omgaan met, en begeleiden van (trans)jongeren.

Transpersonen krijgen vaak te maken met heel wat moeilijkheden in het leven en komen om die reden soms ook terecht in de jeugdhulp. Het is dan ook relevant om in te zetten op een goede begeleiding van professionals naar deze jongeren toe, zo kunnen ze zich binnen deze begeleiding veilig(er) voelen om open te communiceren en zich verder te ontwikkelen.
Maar wat houdt dit nu in, een goede begeleiding van, en een goede omgang met transjongeren in de jeugdhulp?

Contactcomite-Lijn+

Debatlunch

  21/02/2025

12:00 tot 14:00

plaatsen beschikbaar

LUNCH:

is inbegrepen. 

(broodje, koffie & water) 

Wil u melding maken van vb. allergieën of specifieke voorkeur, graag bericht naar jessy.le.roy@ehb.be 

 

DEBAT:

Welkom @ 

Erasmushogeschool Brussel 

Campus Kanal  - lok B5.01

Slotstraat 28

1000 Brussel 

 

KOSTPRIJS:

6 euro via QR-code (inschrijving definitief na betaling) 

 

 

Deze Debatlunch wordt georganiseerd door COJ Brussel

‘Handleiding voor het omgaan met en begeleiden van Trans(gender)Jongeren’

 

De (professionele) zorg voor transpersonen heeft de afgelopen jaren heel wat evoluties gekend. Zowel op medisch vlak zijn er grote vooruitgangen geboekt, maar ook op sociaal gebied komen meer en meer mensen openlijk op voor de rechten van de LGBTQ-community. Desondanks is er in de samenleving nog steeds zeer veel negatieve stemming naar deze kwetsbare minderheidsgroep toe. Dit heeft verregaande gevolgen voor transpersonen, zowel op mentaal als op fysiek vlak.

 

Transpersonen krijgen dan ook vaak te maken met heel wat moeilijkheden in het leven. Transjongeren komen om die reden soms ook terecht in de jeugdhulp. Daarom is het dan ook relevant om in te zetten op een goede begeleiding van professionals naar deze jongeren toe. Zo kunnen ze zich binnen deze begeleiding veilig voelen om open te communiceren en zich verder te ontwikkelen. Daarnaast kan een goede omgang mentale problemen voorkomen of verminderen.

 

Maar wat houdt dit in, een goede begeleiding van, en een goede omgang met transjongeren in de jeugdhulp? Het thema op zich brengt immers een aantal uitdagingen en vragen met zich mee: In welke meisjes/jongensleefgroep verblijven transjongeren? Kunnen transjongeren zich kleden zoals ze willen? Met welke naam worden transjongeren aangesproken? Welke naam wordt er gebruikt op de officiële documenten vanwege de jeugdrechtbank? Hoe kunnen transjongeren veilig blijven in de buitenwereld? Etc.

 

Sarah Engelen  werkte tijdens haar stage bij Tonuso VZW aan een stageproject in het kader van haar Masterstudies Pedagogische Wetenschappen. Dit stageproject werd een handleiding voor het omgaan met, en het begeleiden van Trans(gender)Jongeren.

 

In deze debatlunch stelt Sarah Engelen graag haar stageproject voor om de kiem te leggen voor een boeiend debat rond dit thema.

 

Sarah Engelen werkt momenteel als jeugdhulpregisseur bij het agentschap Opgroeien – ACT Limburg.